söndag 11 mars 2012

Ostgratinerad broccoli med knaperstekt bacon

Hejsan, nu var det ett tag sedan sista blogginlägget... det var väl de jag visste. Men livet är lite hektiskt emellanåt. Här kommer ett recept som kom till att bli Sannas favorit!

3 broccolibuketter
2 paket bacon
1 vitlöksklyfta
svartpeppar

Ostsåsen: ca 6-7 dl
1½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (hälften mjlölk/hälften vispgrädde
½ burk creme fraiche (1dl)
vitpeppar
2 dl parmesan
salt

Gör så här:
Gör allt på en gång!! En kastrull till att koka broccolin, en till såsen och en panna till att knapersteka baconen. Förbered en smort ungsfast form som allt kan gratineras i.
Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av vattnet och lägg i en smord form.
Skär baconen och knaperstek
Smält smöret till ostsåsen och vispa ner mjölet till en slät kräm. Späd med gräddmjölken och fortsätt vispa.
Låt koka på svag värm. Tillsätt creme fraiche, vitpeppar. Låt såsen puttra ca 10-15 min. Riv ner osten och vispa såsen slät. Smaka av med salt.
Häll ostsåsen över broccolin i gratängformen, strössla över det knaperstekta baconet. Avsluta med lite extra riven ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min. Servera med pasta och sallad

Nu i veckan är det en massa förberedelser inför mitt födelsejippo till helgen. Vi ska tillaga en buffe`, så här krävs massa timing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar